Sa mai fac unu sau nu? Nu stiu de ce, dar mi-a venit din senin o ''pofta'' nebuna de bebelusi, parc-as mai face unu, asa pe ultima suta de metri si inainte sa dea menopauza peste mine. Cui ma confesez ori ma incurajeaza ca da, de ce nu, ori tace si bulbuca ochii fara sa intre profund in subiect. |
Cu siguranta nu e vorba de ceasul biologic, pentru ca el a sunat cu multi ani in urma, mai degraba cred ca e criza aia de la 40 de ani, de care lumea te tot avertizeaza, si cand dintr-un soi de panica, ori iti iei un amant ori mai faci un bebelus, asa cum vad ca se intampla din ce in ce mai des in jurul meu. Sa faci copii dupa 40 de ani mi se pare cel mai cool lucru in viata unei femei - ador femeile astea curajoase - pentru ca stii bine ce vrei de la viata, ai rutina celorlalti copii, infinit mai multa rabdare decat la orice alta varsta, ai o relatie stabila si o situatie financiara relativ ok ca sa-ti mai permiti inca o data in viata privilegiul de a aduce pe lume un copil. Nici de nastere nu cred ca-ti mai poate fi teama dupa o anumita varsta, ba chiar eu am ajuns sa romantizez totul legat de experienta nasterilor si sa nu-mi mai para rau ca am nascut fara epidurala. Toata treaba asta ma duce cu gandul la o buna prietena care la fel ca si mine se trezise pe la 40 de ani ca mai vrea un bebelus, si pe care la acea vreme o condamnam teribil. Si-a luat pana la urma catel in loc, pentru ca nu a mai vrut barbata-su un al patrulea copil. Nici la noi nu mai vrea barbatu' copii, si cel mai probabil va ramane doar o fantezie de-a mea nematerializata, si nici macar caine nu pot sa-mi iau, precum prietena mea, pentru ca am deja o pisica. Iar ca sa-mi mai domolesc entuziasmul am citit cateva lucruri bine de luat in seama despre riscurile maternitatii dupa 40 de ani: O femeie are la varsta de 30 ani 12% din rezerva ovariana cu care s-a nascut si numai 3% la varsta de 40 ani. Probabilitatea ca o femeie sa ramana insarcinata este:
Anomaliile cromozomiale apar la copii indiferent de varsta mamei. Totusi, frecventa trisomiilor (prezenta a trei copii de cromozomi, in loc de doua) creste cu varsta, marindu-se exponential dupa 35 de ani. Diagnosticul prenatal trebuie pus la dispozitie tuturor femeilor si in mod deosebit celor cu varsta peste 35 ani. De exemplu, riscul estimat de sindrom Down (trisomia 21) in functie de varsta mamei in momentul nasterii este:
In plus, s-a constatat ca si varsta tatalui peste 40 ani este asociata cu o rata mai mare a avorturilor spontane.
Sursa: Regina Maria |